Om resistentie tegen te gaan is het belangrijk om eerst mestonderzoek te laten uitvoeren voordat u ontwormt. Uit onderzoek is gebleken dat 80% van de paarden onnodig ontwormd worden. Door eerst mestonderzoek te doen krijgt u zicht op de aard en mate van wormbesmetting van uw paard en kan u gericht gaan ontwormen en gaan we resistentie tegen. Belangrijk bij ontwormen is om de juiste dosis te gebruiken, onderdoseren leidt tot resistentie.

Bij mestonderzoek wordt de mest onderzocht op wormeitjes. We kijken welke soort eitjes er aanwezig zijn en hoeveel. Dit wordt uitgedrukt in EPG (wormEitjes Per Gram mest). Na het mestonderzoek krijgt u de resultaten en afhankelijk van de EPG-waarden een ontwormadvies.


Paarden ouder dan drie jaar

Het is aangeraden om van een gezond paard het eerste jaar 4x per jaar mestonderzoek te doen (maart, juni, september en oktober/november). En om in het najaar preventief te ontwormen tegen horzellarven, deze zijn namelijk niet zichtbaar via mestonderzoek. Ook lintworm en aarsworm worden eerder bij toeval ontdekt.

Door regelmatig mestonderzoek te doen leer je meer over de gevoeligheid van je paard voor worminfecties. Niet ieder paard is even gevoelig voor wormbesmettingen. Wanneer je paard een lage wormgevoeligheid heeft dan kan je met een lagere frequentie gaan monitoren.

Jonge paarden

Bij paarden jonger dan drie jaar is het aangeraden om frequenter mestonderzoek te doen. Door hun beperkte weerstand zijn zij veel gevoeliger voor wormbesmettingen.

Grote groepen paarden

Bij grote groepen paarden is het aangeraden om alle paarden samen individueel een mestonderzoek te laten uitvoeren. Zo kan je de hoge       ei-uitscheiders bepalen en gericht gaan ontwormen.

Mestonderzoek bij alle nieuwe paarden in de groep is zeer belangrijk omdat de grootte van de wormbesmetting onbekend is.


Staalname

Neem 1 of 2 mestballen van een verse hoop mest, dat niet in aanraking is gekomen met de grond. Bewaar het staal koel en luchtdicht.


Wormmanagement:

Niet alle eitjes overleven maar een groot deel blijft achter en kan paarden infecteren. Net daarom is mestonderzoek belangrijk om de hoge ei-uitscheiders te bepalen.

Selectief ontwormen:

  • Enkel hoge ei-uitscheiders
  • Je paard kan een natuurlijke weerstand opbouwen
  • We vertragen de ontwikkeling van resistentie
  • Geen gebruik van onnodige chemische middelen, wat de gezondheid van je paard en het milieu ten goede komt 

Preventieve maatregelen:

  • Mest uit weide halen
  • Weide niet overbezetten
  • Strookbegrazing
  • Hooien
  • Weide slepen/klepelen op droge/zonnige dagen
  • Nieuwe paarden apart, wormbesmetting in kaart brengen
  • Na ontwormen niet onmiddellijk op nieuwe weide

Meststaal binnen brengen

Wens u een meststaal van uw paard te laten onderzoeken, neem contact met ons op of vul onderstaand formulier in.